Bir konuşmasında Neill’e soru sormuşlar:
“Kuyruklu piyanonuza çocuğun biri çivi çakmaya başlarsa, ne yaparsınız?” Şöyle cevap vermiş:
” Çocuğa karşı takındığınız tutum doğruysa, ona ne yaptığınızın önemi yoktur. Çivi çakma konusunda suçluluk duygusu aşılamadığınız sürece, çocuğu piyanodan uzaklaştırmak önemli değildir. Doğruyla yanlış arasında geleneksel bir yargı geliştirmedikçe, bireysel haklarınız üzerinde direnebilirsiniz. Zararlı olan, yaramaz, kötü, kaka çocuk gibi sözcüklerdir.”

Çocuklarda yıkıp dökme konusuyla ilgili de şöyle söylüyor:
“Sorunlu çocuğun sürekli yıkıcılığı, sağlıklı çocuğun yıkıcı eylemlerinden çok farklıdır. Sağlıklı çocuğunki nefret ya da kaygıdan kaynaklanmaz; bu eylemler, içinde kin taşımayan yaratıcı düşlemlerden kaynaklanan fiillerdir.”

Özgür çocuk yetiştirmek istiyoruz diye çocuğumuzun her türlü hareketine buyur yap tarzında bir yanıt vermeyeceğiz elbette, özgürlük bu anlama gelmiyor. Tabiki onu kendim için önemli olan bazı şeylerden uzak tutmaya hakkım var ama bunu yaparken onu yargılamadan yapmam gerekiyor. Yani bu yanlıştır bu doğrudur bu kötüdür bu iyidir diye herhangi birşey öğretmeden, yaptığı şeyin ayıp veya hatalı olduğunu söylemeden, merakının gayet doğal olduğunu bildiğimi ona hissettirerek, onu uzaklaştırıp benzer birşey başka bir şey sunabilirim.

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın