Son günlerde hiç yazamadım. Çocuklarla ilgili her gün yeni bir şeyler idrak ediyorum ama bunları zihnimde yerleştirmek zamanla oluyor. Okuduklarımla yaşadıklarımı biraraya getirmek de öyle. Dün akşam itibariyle yazmak istediklerim yine netleşti. Bakalım nasıl toparlayacağım..

Çocukların kendilerine ait bir gelişme süreci var. Bizler anne baba olarak kendi süreçlerimizi nasıl aştığımızı unuttuğumuz için şu andaki farkındalığımızla çocuğumuzla iletişim kurmaya çalışıyoruz. Bu ne demek, onun o anda içinde bulunduğu gelişme aşamasını göz ardı edip, kendi yetişkin dilimizle konuşmak demek. Onun diliyle değil. Evet, her aşamanın belli bir dili, belli iletişim teknikleri var. Anne, çocuğuyla doğru bir iletişim kurmak istiyorsa, kendi diliyle değil onun diliyle konuşmak durumunda.
Bazı çocuklar görürüz dışarıda ailemizde etrafımızda, ilkokul düzeyindeki çocuk çok büyük laflar ediyordur, aynı anne babası gibi konuşuyordur, ne kadar güzel denir insanların hoşuna gider, büyümüş de küçülmüş sanki denir değil mi? Çocuklarımızı bir yetişkinmiş gibi büyütmenin ne kadar büyük bir yanlış olduğunu yeni anlıyorum. Bir an önce bizim gibi olgun laflar etsinler bizim gibi olgun düşünsünler bizim gibi yardımsever, iyiliksever, kısacası iyi insan olsunlar…… Ne kadar yanlış!!
Çocuğun yalnızca ben ben ben dediği, demek zorunda olduğu, dememesinin anormal olduğu yaş döneminde onu iyiliğe, paylaşmaya, yardımseverliğe yönlendirmenin, iyiliği öğretmeye çalışmanın ne büyük bir hata olduğunu idrakettim!! ne büyük bir hata!!

Neden çocuğumuzu bırakıp çocukluğunu yaşamasına izin veremiyoruz? Sanırım bencilce (bize göre) davranışlarını ilerde de devam ettireceğini düşündüğümüz için.. bu davranışı genellediğimiz için.. bu davranışların yalnızca o döneme ait olacağını düşünemediğimiz için..
Bu davranışlar o dönemde doyurulmaz ise bir sonraki döneme baskılanmış biçimde geçeceklerini ve ileriki yaşlarda kişilik bozukluklarına yol açabileceğini bilmiyor olabiliriz..
Ama öğrenmemiz lazım.. Her anne babanın bunu öğrenmesi lazım..

Birkaç başka yazıda alıntılar yapacağım, bilimsel olarak neyin ne olduğunu neden öyle olduğunu yazmam lazım..

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın