Zıtlıkları Öğrenirken..

Biliyorsunuz bebeklerin doğduktan çok kısa bir süre sonra aşıları başlıyor. Rutin periodlarla aşı oluyorlar. Ben Can’a bu aşıları yaptırırken onu büyük oranda bu aşıların dünyaya bağlamaya başladığını hissetmiştim. Ruh varlığı doğduğunda tamamen yukarıya ait bir varlık ve çok yavaş yavaş dünyaya bağlanıyor. Bu sürecin düşündüğümden de daha yavaş ilerlediğini Can büyürken öğrendim.
Aslında bence bütün bu adaptasyonun anlamı yani dünyaya bağlanma süreci şu demek: varlık geldiği yerdeki zaman kavramından bu dünyadaki zaman kavramına adapte olmaya çalışıyor.
İşte bu süreçte de aşılar, katı gıdaya başlama gibi şeyler başrol oynuyor bence. Sebze yemeye, et yemeye başlıyor, bu şekilde yavaş yavaş yeryüzüyle bağlantısının gücü artıyor. İkinci seneden sonra buradaki sistemin işleyişini öğrenmeye başlıyor. Yani düaliteyi. Bizzat gözlerinizle görüyorsunuz yavaş yavaş tüm zıtlıkları öğrenmeye başladığını. Aşağı yukarı, sıcak soğuk, koyu açık, ıslak kuru ve işte büyüyor…
Ve bütün bunları öğrenmesi ve içselleştirmesi onun artık tam anlamıyla bir dünyalı 🙂 olduğunun göstergesi gibi geliyor bana.
ZAMANA uyum sağladıkça yapmak istediği şeylerin hemen o anda olamayacağını anlamaya başlıyor. Artık istediği şey istediği anda olmayınca ağlamıyor. Beklemenin ne demek olduğunu anlıyor. Sanırım geldiği yerde zaman çok ince. Yani nasıl anlatılabilir, düşündüğün herşey düşündüğün anda meydana geliyor gibi bir benzetme yapılabilir. Tecrübe etmediğim için yalnızca mantık yürütüyorum ve okuduklarımdan yola çıkıyorum. Çocuklarımızla yaşadığımız tüm zorlukların esas kaynağı ZAMANı algılamayla ilgili bence. Bu konudaki hissiyatım çok güçlü niyeyse. Geldiğimiz yerdeki zamanın buradakiyle çok farklı olması esas güçlük gibi geliyor. Büyüme denen şey de buranın kaba titreşimli zaman ve mekanına alışabilmek demek. Bence burada bir bebek doğduğunda nasıl güçlükle büyüyorsa ve ancak uzun bir süre sonra tek başına bir yaşam performansı sergilemeye başlıyorsa, yıllarca yaşamış ve dünyayı terk etmiş bir varlık da orada bu çeşit bir adaptasyon zorluğunu yaşayacak demektir.

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın